De meeste zelfstandige ondernemers zijn meestal niet de grootste liefhebber van het doen van de boekhouding. In Nederland, is het als geregistreerd bedrijf of zelfstandige echter verplicht om jaarlijks de boekhouding door te geven aan de belastingdienst om aangifte te doen. Er zijn verschillende redenen waarom het doen van deze administratie zo belangrijk is naast het feit dat dit verplicht is. Boetes kunnen namelijk worden voorkomen en het doen van de boekhouding geeft ook een goede inkijk in het reilen en zeilen van de onderneming, de kosten en de inkomsten. Vaak kom je erachter dat je specifieke zaken kan aanpassen, waardoor je nog effectiever te werk kan gaan en netto meer bedrijfsresultaat overhoudt.

Leestip: Boekhoudpakket voor de bouw: de fundering voor een succesvol bouwbedrijf

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te doen

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te doen of zelfs te laten doen. Dit is dan ook vaak de eerste overweging die gemaakt dient te worden. Als beginnend zelfstandige heb je wellicht beperkt budget beschikbaar en ben je misschien niet direct in de positie om de boekhouding direct uit te besteden. Dit is ook lang niet altijd nodig en er zijn verschillende tools die je in kan zetten om het proces en de administratie te vergemakkelijken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een programma als Excel om al je kosten en inkomsten bij te houden per maand of week, waarna je een keer in het jaar alles in een eenvoudig overzicht kan zetten.

Uitgelicht: Boekhouden voor advocaten: wat is de beste methode?

Online boekhoudprogramma’s nemen veel werk uit handen

Naast het gebruik van Excel, wat vaak voor veel mensen de eerste stap is, omdat dit wijd beschikbaar en gratis is, zijn er ook alternatieven die vaak net iets gebruiksvriendelijker zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende varianten van online boekhoudprogramma’s. Dit type programma’s biedt vaak gratis en betaalde varianten. De mogelijkheden en functionaliteiten kunnen vaak worden uitgebreid door voor een betaalde variant te kiezen. Een voordeel van deze programma’s, is dat het werken aan de boekhouding voor een deel uit handen wordt genomen en formules en templates voorgeprogrammeerd zijn. Het uitschrijven van facturen kan bovendien op locatie plaatsvinden en je hebt altijd en overal alle gegevens bij de hand.